Najjača maska za lice na svijetu – Aztec Secret Indian Healing Clay – kako se riješiti proširenih pora?

Najprije, isprike za nešto zakašnjeli post. Kad recenziram preparativu moram si dati dovoljno prostora i vremena da dobijem realan dojam o djelovanju proizvoda. U ovom slučaju se radi o mjesec dana korištenja ove veoma hvaljene maske. Morala sam provjeriti je li doista toliko dobra koliko svi tvrde da je.

Od svoje dvanaeste godine muku mučim s aknama i proširenim porama i ne znam kako je imati glatku teksturu kože na kojoj sve leži savršeno. Uvijek sam birala podloge s većom prekrivnom moći jer imam doista puno nepravilnosti na koži lica. Moj tip kože je masna koža s povremenim suhim dijelovima na nosu ili bradi, no ne bih ju nazvala mješovitom jer se većinu godine ponaša kao masna koža. Dosta rumenila i bronzera na tržištu će za mene biti iznadprosječno komedogeno zbog sebuma koji se proizvodi. Ako se koža bolje promotri, točno se mogu vidjeti obrasci gdje je izgled neujednačen te pore začepljene. S vedrije strane, ne moram se pretjerano brinuti o prvim borama (ne još) jer nemam iskustava s dehidriranom kožom.

Da bi se upoznali s bilo kakvom maskom/proizvodom namjenjenim za smanjivanje izgleda pora, moramo se prvo malo upoznati sa strukturom kože.

SKN_under_the_skin

Dvije stvari nas zanimaju na ovoj slici – Glandulae sebaceae ili žlijezde lojnice koje se nalaze pored folikula dlake te njihov proizvod – sebum. Otvor u kojem se nalazi dlaka se naziva pora. On može biti proširen bez da izazove upalu ili da se začepi. Sebum predstavlja fiziološki proudukt kože, svaka osoba proizvodi neku količinu sebuma. Količina sebuma u najvećem dijelu diktira vaš tip kože. Ako je proizvodnja sebuma pojačanja iz xy razloga, on će pokušati pronaći svoj put do površine kako bi tamo izvršio svoju funkciju. U većini slučajeva to se i dogodi, te na normalnoj koži sebum neće izazvati pojavu akni. U slučaju da to nije moguće, sebum će se skupljati u otvoru folikula dlake te će izazvati upalu u obliku akni. Sebum nema boju, a crna ili smeđa boja koja se vidi kod mitesera je rezultat oksidacije melanina, pigmenta kože koji je oksidirao u dodiru za zrakom. To me dovodi do pojave mitesera – u slučaju da otvor nije začepljen, sebum postaje tamniji jer reagira sa zrakom i bakterijama na koži i pojavljuju se miteseri. Jedna stvar mora biti jasna – veličina pora nema puno veze s higijenom kože nego s produkcijom sebuma. Ono što se želi postići ovakvim tretmanima jest spriječavanje pojava upala u obliku akni te pojava komedogena – mitesera. Ovakve maske uklanjaju sebum procesom adsorpcije i dubinskog čišćenja kože. Veličina pora se može smanjiti samo kroz dulji period i strogi režim njege kože gdje je potrebno višak sebuma konstantno držati pod kontrolom. Druga opcija su pak razni lijekovi koji blokiraju proizvodnju sebuma kao Accutane i njemu slični pripravci. Osobno, iako sam patila od težeg slučaja cističnih akni, nikad nisam posegnula za tako drastičnim odgovorom i mislim da ga je potrebno propisivati samo za teške slučajeve i pod strogom kontrolom liječnika. Ako imate par akni tu i tamo, ne paničarite, postoje drugi načini. 🙂

Moja osobna borba me ponukala da potražim nešto efikasno te sam na brojnim blogovima i yt kanalima pronašla ovu masku. Radi se o čistom kalcij bentonitu. To je jedini sastojak tako da ste osigurani da se ova maska neće sudarati s vašim trenutnim režimom njege kože, a ako vam izazove alergijsku reakciju, sigurni ste što je bilo u pitanju.

IMG_0479

Kako će ovo biti nešto dulji post, prvo ću vam opisati nešto o samom proizvodu, kako ga ja koristim i koji je bio režim korištenja u procesu ekstremnog testiranja. Na kraju će biti podatci gdje ju kupiti te zaključno, kako djeluje. 🙂

PAKIRANJE I SASTAV

Glina dolazi u plastičnoj posudi od pola kilograma. Da, dobro ste čuli, pri narudžbi možete birati između dvije opcije i ovo je manja. 😀 Malo mi je bilo komično kad sam otvarala paket – gle, dobila sam pola kile gline, idemo zabetonirati nešto. 😀 Ali digresiram. Vaša maska će imati sigurnosnu naljepnicu što je bonus te je unatoč težini paketa došla sigurno ušuškana i neoštećena.

IMG_0480

Na poleđini su upustva za korištenje na više jezika te neka upozorenja koje je potrebno imati na umu prilikom priprave maske.

IMG_0484

Glina je fino mljevena te je svijetlo zelenkaste boje, bez očitog mirisa. Potrebno ju je držati na suhom mjestu i dobro zatvorenom jer je bentonit jako dobar adsorbens, u odnosu na svoju masu može adsorbirati (nemam točnu brojku koliko) puno veću količinu neke tvari. To je princip djelovanja ove maske, glina će zbog svojih svojstava privući bilo što što je ležalo na površini kože. Bitno je naglasiti bilo što jer adsorpcija neće biti selektivna. Adsorbirat će sve od iona do bilo čega otopljenoga u sebumu kože.

KOJI JE PROCES PRIPRAVKA?

Glavno testiranje ove maske se odvilo u 18 dana, u pomalo ekstremnom procesu. Po preporuci estetičara, ovu masku se može koristiti u periodu od 2 do 3 tjedna, 5 do 6 puta tjedno, ovisno o podnošljivosti kože. Time bi se rezultati čišćenja potencirali. Ako se odlučite na ovakav clay mask boot camp, stalno pratite kako se vaša koža ponaša. Ako je crvena ili iritirana više nego što bi trebala biti nakon korištenja ove maske smanjite uporabu na 3 do 4 puta tjedno.

Kako se radi o moćnoj tvari za adsorpciju, potrebno je kod priprave maske pripaziti da se ne koriste metalni alati. Nikakva metalna zdjela ili metalna žlica. Koristite plastiku ili keramiku. Na pakiranju je naveden jabučni ocat kao nešto s čim možete prirediti masku, no svjesna sam da on može biti preagresivan. Istina je da od njega konačna smjesa bude glađa i lakša za nanošenje, no ocat, zajedno s glinom može previše isušiti kožu. Ja sam koristila ponekad čisti ocat, ali bih idući dan masku pomiješala s vodom ili mješavinom octa i vode 1:2.

IMG_0487

Jedna žličica je onoliko koliko je meni bilo potrebno za jedno nanošenje.

IMG_0490

U dodiru s octom, glina će početi malo pjeniti, no to je normalno.

IMG_0491

Maska treba biti guste teksture, slično kao na slici, a na dodir će vas podsjetiti na mousse zbog zarobljenih mjehurića zraka u mješavini.

Svoju masku nanosim običnom četkicom za tekući puder. Pronađite neku za koju ne marite previše, u slučaju da se vlakna oštete.

IMG_0489

Lice prije nanošenja maske uvijek dobro operem da se pobrinem da nema ostataka šminke na njemu te napravim blagi piling kako bi odstranila mrtve stanice kože.

IMG_0494

Masku sam koristila na ovaj način u toku svog ekstremnog testiranja, no fotografije lica koje slijede su fotografirane prije tjedan dana, kad sam prekinula sa stalnim korištenjem maske te mi je lice vratilo u obliku crvenila i upala. Danas, kad ovo tipkam sam se potrudila koristiti ju barem 2 do 3 puta tjedno i razlika u izgledu kože je ogromna. No, vratimo se mi na pripravu.

IMG_0496

IMG_0498

Masku nanosim u nešto debljem sloju fokusirajući se na nos, čelo i bradu, a nešto manje na područja na periferiji lica koja nemaju toliko problematičnih pojava. 🙂

IMG_0499

Koliko je potrebno držati ovu masku na licu? Nema pravog odgovora. Čitala sam na raznim blogovima o curama koje spavaju s ovom maskom na licu do onih koje ju drže samo 10 do 15 minuta. Moje pravilo je – dok se ne osuši. U svakom slučaju, ako osjetite da vam je neugodno ili da vam je koža iritirana, isperite ju ranije. Kako nemam pretjerano osjetljivu kožu, mogu izdržati čak i do 45 minuta s maskom na licu.

Ono što je veoma bitno reći ako planirate kupiti ovu masku jest da u neku ruku i mora nairitirati vašu kožu. Osjetit će te peckanje, pulsiranje i zatezanje. Doista se ne šale kad kažu na pakiranju – Feel your face pulsate. Prvi put kad sam ju koristila imala sam osjećaj da vrh mog nosa ima mini rave party. Kako se maska suši, skuplja se u volumenu i povlači kožu za sobom, bilo kakva mimika lica će postati nemoguća i imat će te dojam da ste upravo zabetonirali lice ili dobili greyscale kao jadni Jorah iz Game of Thronesa.

IMG_0500

IMG_0502

IMG_0505

mask

Masku je nešto teže odstraniti s kože. Potrebno ju je ispirati mlakom vodom par minuta, a ja volim još jednom oprati lice u blagom gelu (Biobazin je odlilčan za ovaj posao) kako bih bila sigurna da sam uklonila sve ostatke gline s lica.

Ono što je naznačeno na pakiranju i što će te sigurno iskusiti s ovom maskom jest crvenilo kože. Ono može varirati od malih blokova iritacije do crvenila svih dijelova koji su bili u dodiru s maskom. I to je normalna pojava, posljedica je sušenja maske. Crvenilo nestaje u potpunosti kroz pola sata.

IMG_0508

Koža nakon ispiranja je veoma suha. Pobrinite se da neposredno nakon ovakvog tretmana ju nahranite i više nego što vaš tip kože zahtjeva. Ako imate masnu kao ja, probajte s dnevnom kremom namjenjenoj normalnoj koži, a ako ste pak jako suhi probajte arganovo ulje ili neko drugo nekomedogeno ulje za lice. Ne bih preporučila kokosovo jer je dosta komedogeno.

IMG_0510

Moj izbor je Avonova NutraEffects dnevna krema koja mi je inače prebogata, ali je odlična za njegu nakon ovako agresivne maske.

ZAKLJUČAK

Odlomak koji većina vas čeka – djeluje li ova maska i koliku će promjenu izazvati na mojoj koži? Isplati li se koristiti ju intenzivno tri tjedna? Što mogu očekivati?

Čak i nakon prvog korištenja, koža je primjetno glađa i sjajnija. S kontinuiranim korištenjem će se nakon 3 do 4 korištenja vidjeti veliki napredak u teksturi kože. Pozdravite se sa sitnim izbočinama, a bilo kakva podloga će izgledati ljepše jer osim što je crvenilo manje izraženo (crvenilo je znak upale) akne će biti smanjene na minimum. Nisam nikad ni sanjala da će mi jedna CC krema biti sve što trebam iz dana u dan, ali prevarila sam se. I to sve zbog ove maske.

Morat ću biti iskrena, očekivala sam veću promjenu u veličini pora. Slike su me malo iznenadile, a vjerujem da budu i vas gdje ne samo da moje pore izgledaju veće, nego ih ima više. Ne znam jesam li koristila masku više nešto što sam trebala te je moja koža reagirala na isušivanje proizvodnjom više sebuma ili sam trebala nastaviti s tim strogim režimom kako bih naviknula kožu na novo stanje. Nisam stručnjak.

pores

Broj pora na kraju nije promijenio moje mišljenje o ovom proizvodu. Moguće je da bi se stvari promijenile da sam nastavila s konstantnim korištenjem, a i rezultati koje sam vidjela u ta tri tjedna i sad su dovoljni da ovaj proizvod preporučim svima, od maskožaca do onima s kožom iz Sahare. Ne očekujte promjene preko noći. Čak ne ni nakon mjesec dana. Zašto? Koža je dinamičan sustav i ne postoje kratkotrajna rješenja.

Ono što ljudima sa srodnim problemima mojim mogu preporučiti jest dobra njega kože. Blag piling i sredstvo za pranje lica koje nije pretjerano dehidrirajuće jer agresivni proizvodi mogu kratkotrajno pomoći, no dugoročno mogu stvoriti više problema. Preporučam L’Orealovu Hydra Active dnevnu kremu u tubici koju možete pronaći u Mulleru po cijeni od nekih 60kn. Ako želite uložiti u dobru micelarnu Biodermina Sebium micelarna je odlična, a što se tiče tonera možete probati Avonov Clear Skin tonik s 2% salicilnom kiselinom koji je super, ali nije za svaki dan zbog velikog udjela alkohola. Pri kupnji dekorativnih proizvoda pripazite na komedogene sastojke i uvijek se pobrinite da svu šminku temeljito očistite s lica. Ako već proizvodite previše sebuma, zadnje što vam treba jest podloga koja potiče rast bakterija.

WP_20141020_008

IMG_0425

Ova maska će vam najviše pomoći u prevenciji pojave novih akni i mitesera te će izvanredno izjednačiti teksturu vaše kože. Proširene pore će zahtjevati dugo korištenje ovakvih proizvoda u kontroliranim količinama. Hoće li vam ova maska dati lice koje ste oduvijek željeli? Ne, iskreno. Ali će vas približiti viziji zdrave kože za nekoliko velikih koraka. Upornost je, kao i sa svime u životu, ključ.

Masku možete naručiti s iherba na ovom linku. Košta $5.99 i ako je to vaša prva narudžba s iherba (što je bilo u mom slučaju) automatski dobijete popust od $5 što bi značilo da me maska došla 99 centi + shipping. Isplati li se? Dakako! Čak i po punoj cijeni. Potrebna je mala količina za jedno korištenje i sigurna sam da će mi ovo pakiranje trajati jako dugo.

To bi bilo moje mišljenje o ovoj veoma hvaljenoj maski za lice. Koja su vaša iskustva, ako ju trenutno koristite? Planirate li ju kupiti? Kako se vi borite s proširenim porama, aknama i miteserima?

xx LPA

Oglasi

14 thoughts on “Najjača maska za lice na svijetu – Aztec Secret Indian Healing Clay – kako se riješiti proširenih pora?

 1. Marina Sweet About Me kaže:

  Čekala sam ovaj post 🙂 Baš divan i iscrpan ❤ Imam slične probleme kao i ti, samo što imam neupaljene komedone pa mogu čak i neki lakši puder nositi i ne lučim puno sebuma 😀 Ali želim tu masku i uskoro naručujem :*

 2. SweeTies kaže:

  Hoce li biti isti ucinak ako se umjesto octa koristi voda? Nisam upoznata s koristenjem octa na licu ili tijelu pa neznam bas bili to koristila…inace sam zelenu glinu mijesala s vodom i bilo je ok. Ali ako je bolje s octom, znas li mozda zasto? Tnx 🙂 inace, imam akne i tako ih se zelim rijesit :/ Mislim kupiti neku kremu s retinolom na internetu, tipa retino a jer imam i cisticne akne. Ne znam sto drugo da koristim iskreno, ovo mi se pak cini dobra stvar za ciscenje.

  • lipglossanatomy kaže:

   Na učinak bentonita neće utjecati to s čime ga miješaš, tj, na učinak čišćenja same gline. Učinit će masku glađom i lakšom za nanošenje jer se ocat pjeni u dodiru s glinom. Bentonit neće ništa bolje čistiti ako se miješa s octom, ali ocat može djelovati antimikrobno i kao blagi kemijski piling kože zbog kiselina koje su u njemu, ali mu je pH prenizak za lice da bi se koristio svaki dan. Može ozbiljno oštetiti epidermis te previše isušiti čak i masnu kožu. Ja ga koristim samo u ovoj maski, nekad čistog, nekad razrijeđenog s vodom. Ako ga želiš koristiti kao toner, razrijedi ga da ne bude preagresivan. Što se tiče akni, znam kako ti je, imam ih već deset godina i baš su zabavne. 😀 Prvo probaj otići dermatologu, ako već nisi. Ako dermatolog procijeni da trebaš piti lijekove, vjerojatno ćeš dobiti za početak neki antibiotik, tipa Doksiciklin. Što se tiče retinola, on je dosta zeznut za korištenje, fotoosjetljiv je i može imati različite nuspojave, od crvenila do guljenja kože. Kao i sve ostalo, ne bih ga koristila bez prethodnog savjetovanja s liječnikom. 🙂

 3. antonia kaže:

  Pozdrav! Zanima me jeli samo kod mene situacija da ja od ove gline pomjesane s vodom nikako ne mogu dobit glatku smjesu? Uvijek bude s grudicama? Ili znaci samo s octom bude glatko? Inace maska je odlicna, narucena s vitacosta, 5 dolara, dostava za manje od 10 dana. Probala sam dosad vise vrsta, ukljucujuci i onu “pravu” bas iz zemlje, i dosad mi se ova za nijansu cini najbolja! Ja unutra stavim i 2 kapljice ulja cajevca i bude jos bolji ucinak!

 4. antonia kaže:

  Ps. Jos da nadodam, sto se tice pora. Ista stvar i kod mene, koristim je vec 2 mjeseca redovito, po 3,4 puta tjedno i pore su vece i sire. Dobro si napisala da koza od isusivanja reagira vecom proizvodnjom sebuma. Al iskreno to mi ni ne smeta kad vidim kako mi lijepo ocisti kozu!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s