Mitovi i istine o sastojcima u kozmetici – epizoda 1. – vazelin

Mitovi i istine o sastojcima u kozmetici – epizoda 1. – vazelin

 

vaseline-450x450_tcm72-298021

Kaže Paracelsus da su sve stvari otrov i ja se u potpunosti slažem. Ponukana time sam se upustila u seriju postova o sastojcima u šminci, the good, the bad and the ugly. Kao i sa svime, moram napomenuti jednu stvar – vi ste jedini koji ste odgovorni za svoju kožu i nitko vas ne može natjerati da nešto na nju mažete ili ne mažete. Slobodni smo ljudi i ako se želimo pokriti tekućim lateksom i tako hodati gradom, možemo i smijemo. Također, samo vi ste odgovorni za istraživanje i informiranu odluku pri kupnji proizvoda, vi ste odgovorni za poznavanje svog tipa kože i kako vaša koža reagira na određenu supstancu. Sve što ja ovdje pišem može i mora biti uzeto sa zrnom soli, preispitujte sve, ako naiđete na nešto što mislite da je krivo, ispravite me u komentarima. Ja sam samo obični potrošač koji je radi sebe i vlastite sigurnosti išao istraživati s čim sve moje tijelo dolazi u dodir i ako mogu nekoga o tome dodatno informirati, super. 🙂

Prvi na redu će nam biti široko rasprostranjen proizvod – obični vazelin kojeg iz nekog razloga u zadnje vrijeme okružuju mitovi i bajke. Pri istraživanju bilo kakvih informacija prvo na što morate paziti jest izvor – radi li se o objektivnoj studiji koja dolazi iz pera onih s kredibilitetom (holistički doktori, dižu mi kosu na glavi, ali digresiram).

 

Vazelin

(eng. petroleum jelly, petrolatum, white petrolatum ili soft paraffin) – je smjesa ugljikohidrata, tališta nešto višeg od normalne temperature ljudskog tijela. Ako je čist, nema mirisa, okusa niti boje. Može biti blago žuto obojen ako nije do kraja destiliran. Ne oksidira u dodiru sa zrakom i kemijski je dosta inertan spoj. Neotopiv je u vodi, ali se otapa u organskim otapalima. Ne treba ga zamijeniti s glicerolom koji je alkohol i polarna molekula velikog afiniteta za vodu te je glicerol stoga veoma pogodan za hidratizaciju dijelova tijela. Vazelin djeluje na sličan način – kako ih razlikujemo? – umjesto osjećaja vlage koju ostavlja glicerol, vazelin će djelovati masnije jer „odbija“ vodu. Vazelin je nepolarna molekula i zato djeluje masno jer je po tome sličan mastima i uljima. Slikovito, glicerol će privući vlagu koja nije bila već na koži, dok će vazelin i njegov zaštitni sloj spriječiti da vlaga nestane s površine kože.

 1. Tu dolazimo do našeg prvog mita – hidratizira li vazelin kožu? Odgovor je ne. To treba napraviti jasnu distinkciju – vazelin vam neće pomoći u količini vlage koje neko tkivo ima, nego će zadržati več postojeću količinu dulje u tkivu.
 2. Pomaže li bržem zacjeljivanju rana i posjekotina? Da, ali ne na način na koji mislite. Nema apsolutno nikakvih antibakterijskih svojstava kao aktivni sastojak, no zbog svoje strukture djeluje kao barijera za mikroorganizme koji bi mogli izazvati infekciju.
 3. Zašto ga je tako teško maknuti s kože? Ne otapa se u vodi. Pri otapanju bilo čega, imajte na umu da se slično u sličnom otapa. Kako je vazelin nepolarna molekula, otapat će se u nečem što je također nepolarno. Voda je polarna i klizi s njega. Stoga bi bilo dobro koristiti nešto na uljnoj bazi ako koristite vazelin na koži.
 4. Je li komedogen? – Nije. Nimalo. Bit će još govora o komedogenim sastojcima kozmetike (možda vas nešto od toga iznenadi, znam da mene je!), ali vazelin nije komedogen. Neće vam začepiti pore. ALI, valja napomenuti da formira barijeru između kože i vanjskog svijeta, drži kožu vlažnom i spriječava prodor mikroba. Što je tu problem, pitate se? Koža normalno proizvodi sebum, čak i veoma suha koža. Sebum koji koža proizvodi je ekstremno komedogen i vazelin može zadržati sebum dulje na koži no što bi se inače zadržao.
 5. Zadnje, it’s a biggie – je li kancerogen? Ne, ali samo čisti vazelin. Vazelin koji je do kraja destiliran, bez boje, okusa i mirisa nije kancerogen.

Što za kraj mislim o vazelinu? Neće nužno nahraniti vašu kožu, ali će ju zaštiti u ekstremnim uvjetima (vjetar, niske temperature), potpuno je siguran za ranice i posjekotine na koži jer nije iritant i štiti ih od mikroba.

Treba li ga koristiti svaki dan? Ovisno o vašem tipu kože. Svi tipovi kože proizvode sebum, dio je metabolizma kože, ima zaštitnu ulogu i čuva elastičnost. Problem nastaje ako ga je premalo – dolazi do suhe kože, ako ga je previše, imamo masnu kožu sklonu aknama. Za suhu kožu može imati beneficija jer će zadržati vlagu (Marilyn Monroe ga je religiozno koristila jer je imala veoma suhu kožu) no za masnu kožu doista ne vidim potrebe da se prekriva vazelinom. Radije za hidratizaciju (koja i masnoj koži treba!) koristite drugi agens koji djeluje na drugačiji način od vazelina.

Da zaključim, stari čika vazelin vas neće ubiti, radilo se o lipidnoj pneumoniji ili raku i neće vam počepiti sve pore koje imate. Kao i sa svim ostalim, ovo što ja pišem je otvoreno diskusiji, pišite u komentare koja su vaša iskustva s vazelinom, koristite li ga, izbjegavate li ga i zašto?

XX LPA

Oglasi

7 thoughts on “Mitovi i istine o sastojcima u kozmetici – epizoda 1. – vazelin

 1. Shiny kaže:

  Hidratacija, ne hidratizacija.
  I vazelin je netopiv u vodi, ne neotopiv. 😀
  Pohvale za stručnost pri pisanju ovakvog tipa članka.

 2. Inaj55 kaže:

  Super članak,odlično objašnjeno za nas laike. Više ni same nismo sigurne šta je dobro,a što loše za našu kožu, budući da se svako malo objavljuju nove informacije o štetnosti određenih sastojaka u kozmetici.
  Jedva čekam nove epizode ovakvih članaka 🙂

 3. Matea I. kaže:

  Bok, evo naletjela sam na tvoj blog i skroz mi se sviđa tvoj stil pisanja i kako opširno objasniš stvari 🙂 Nego, ja sam skroz zbunjena oko tog vazelina, ne znam da li da ga koristim ili ne. Gdje si ti našla da čisti destilirani vazelin nije kancerogen? Pročitala sam negdje da je vazelin mineralnog porijekla i ima mineralna ulja pa sad više ne znam. Zar nije sve to kaj je od nafte loše, pa makar bilo destilirano?

  • lipglossanatomy kaže:

   Nope, nafta ima derivata koji su u potpunosti bezopasni, recimo parafin. Neke vrste parafina se koriste u pripremi slastica. Od parafina se rade pastele s kojim se mala djeca igraju i savršeno su sigurne. U Europi je zabranjen bilo kakav oblik vazelina koji nije do kraja prerađen tako da nema straha. A što se tiče kancerogenosti potpuno destiliranog vazelina mislim da tu nema puno prostora panici i da se radi o člancima koji dolaze iz neprovjerenih izvora. Vazelin nije nešto što se koristi svaki dan i u velikim količinama. U velikim količinama moguće je i otrovanje vodom tako da… (https://en.wikipedia.org/wiki/Water_intoxication) 😀 Bez straha koristi vazelin za ruke, stopala, male posjekotine ili iritacije na koži.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s