Studentska kuhinja – najlakši cheesecake ikad :)

U subotu sam frendici za rođendan radila cheesecake, najjednostavniji cheesecake na svijetu, a tako ukusan. Planuo je u 15 minuta 😉 Našla sam prije 2 godine izuzetno jednostavan recept na Coolinarici, a sad nemam link niti na isprintanom receptu piše čiji je, žao mi je što ne mogu kreditirati izvornog kreatora recepta 😦

Bazični cheesecake sadrži samo koru i kremu, jednu kremu (postoje verzije s dvije kreme i s raznim dodatcima, čokoladnim ganašom, preljevom od malina, borovnica, s čokoladom u kori, s korom od Oreo keksa, s brandyijem, s brusnicom, narančom itd.) Jednom kad svladate obični cheesecake, lako se nadograditi.

Jedna stvar koju valja imati na umu – potrebna vam je jedna od ovakvih posuda za pečenje:

springform-pan

 

KORA

Sastojci:

  • 400 grama mljevenog keksa (Petit Beurre za fini okus po maslacu, može poslužiti i Grancereale, bilokoji kvalitetniji keks – preporuka – ne morate trošiti puno na “kvalitetnije” vrhnje ili krem sir, ali potrebno je kupiti kvalitetan keks punog okusa jer radi nezamislivu razliku u kori)
  • 1/2 male žlice cimeta (čajna žličica, srednje veličine) – nije obavezan sastojak
  • 100 g maslaca

Ako nemate procesor za hranu ili mlinac, ne očajavajte! Ovaj cheesecake sam radila bez miksera i mlinca. Ako mene pitate, ne radi razliku u teksturi ni okusu, samo traje dulje ručno. 😀 Keksi se mogu smrviti čašom, oklagijom, rukama itd. Počnite s 100 grama maslaca kojeg treba otopiti na niskoj vatri. Pomješajte ih s keksima dok ne dobijete teksturu mokrog pijeska. Smjesa mora biti jednolična i od nje se moraju moći lagano dobiti kompaktinija smjesa, da se recimo može napraviti gruda u rukama koja se može lako raspasti. Takvu teksturu radite. Ako je količina maslaca premalena, što sam primjetila s ovim receptom da se zna dogoditi (ja osobno volim ako je kora malo mekša – što znači više maslaca). Slobodno dodavajte malo po malo maslaca dok ne bude željene teksture. Također, ja ponekad volim naribati malo korice limuna, ne puno, jer limunov sok ide i u kremu. Smjesu je potrebno pritisnuti na dno posude rukama ili čašom – mora biti kompaktno. Nije potrebno dodavati ulje na dno posude niti dodatni maslac. Staviti u frižider dok ne pripremite kremu.

KREMA

Sastojci:

450 grama ABC sira

3 jaja

230 grama šećera

450 grama kiselog vrhnja

sok jednog limuna

ekstrakt vanilije

Ako želite možete mikerom dodatno omekšati sir, ja svoj volim izvaditi iz frižidera da malo omekša prije nego krenem raditi kremu, lakše je raditi s njim. U sir postepeno dodavati jedno po jedno jaje. Nakon toga i šećer. Dodajte vrhnje, limunov sok i ekstrakt vanilije. Nema određena količina vanilije koju treba dodati, ako volite više vanilije dodajte malo više, ako ne, dodajte manje. Dodajte malo, probajte smjesu, ako nije dovoljno slatko/volite više vanilije ili limuna, dodajte još malo, probajte, po potrebi dodajte još malo. Krema će biti tekuća, ne očekujte čvrstu konzistenciju. Ali to čini ovaj cheesecake veoma kremastim. Ako želite kremu nešto manje tekuću iz određenog razloga, stavite manje kiselog vrhnja, a s tim onda i manje šećera. Moja filozofija s kuhanjem je, stavi malo, probaj, eksperimetiraj, ali pomalo, pogotovo s egzotičnim začinima 😀

Kremu izliti preko formirane kore.

Oko vanjske strane kalupa omotajte sloj aluminijske folije. Ne štedite na foliji, jer će kalup biti uronjen u vodu. To je jedini komplicirani dio ovog recepta, pečenje. Kalup stavite u veću i dublju posudu i do 1/3 kalupa uspite vodu.

6tag_260614-211301
Pećnicu zagrijati na 165 stupnjeva i cijeli ansambl peći na 45 min. S ovakvom vodenom kupkom, koja na kraju nije ni toliko komplicirana vaš cheesecake neće popucati i ostat će u jednom komadu, kremast i bogat, ali pečen. I na kraju pečenja, cheesecake neće biti čvrst, više će biti kao puding. Stisnut će se kako se bude hladio. Pustiti da se cheesecake ohladi i onda ga staviti u frižider i PUSTITI DA STOJI PREKO NOĆI. (znam, znam :() Tek prije rezanja odstraniti kalup 🙂

I to je to. Dobar tek! 🙂

WP_20140626_037

Ja sam svoj prelila miješanim bobicama (miješane bobice kuhane u malo vode, šećera i gustina) za svježiji ljetni okus 🙂 Note – ovo na slici je mala cheesecake za mog muškarca što je 1/3 smjese tako da očekujte da će finalni rezultat biti veći od ovog 😀

Kako je ovo studentska kuhinja, za onoga koga brinu financije – cijeli cheesecake koji je dosta velik, bez da imate ikakve sastojke, košta od 50-85 kn, ovisno koje namirnice kupujete. Definitivno se može uštedjeti na vrhnju, maslacu, šećeru, čak i krem siru 🙂 Nije najjeftinija slastica, ali smjesa se lako podijeli na polovine ili trećine čak bez da se kvari okus 🙂

Oglasi

One thought on “Studentska kuhinja – najlakši cheesecake ikad :)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s